30-03-09

Hoe leef je als een optimist?

gedicht19

Optimisme zit niet in je genen en ook je opvoeding heeft er weinig mee te maken.  Voor vier vijfde bepalen we zelf of we een positieve of negatieve kijk op het leven willen aannemen.  Optimisme kan je leren door eenvoudige dingen : door je partner te kussen, door mensen in de straat te groeten of door je collega's eens te verrassen. Optimisten hebben net zoveel negatieve ervaringen achter de rug als pessimisten, alleen gaan ze anders met deze ervaringen om.  We mogen niet vergeten dat we zelf de keuze hebben om te bepalen hoe we naar het leven kijken.  Je kan bij de pakken gaan neerzitten en gaan doemdenken of je kan er het beste van maken.  Iedereen hoeft geen optimist te worden, maar als we nu allemaal proberen minstens 10 % positiever te denken, worden we met z'n allen gelukkiger, gezonder en succesvoller.  Onze samenleving kan er alleen maar mooier van worden.  We hebben het steeds moeilijker tevreden te zijn met wat we hebben.  Het gras is altijd groener aan de overkant.  We vergeten hoe gelukkig we zijn.

gedicht6

 

10 tips om een optimist te worden

1. Kus

Last van een ochtendhumeur?  Weet dan dat het eigenlijk allemaal tussen je twee oren zit.  Je krijgt elke morgen de kans om zelf te bepalen of jij je dag goed gehumeurd wil starten of niet.  Met een beetje moeite word jij ook 's morgens een leuk mens.  Je hoeft enkel je collega's een goedemorgen te wensen.  Je zal snel merken dat je krijgt wat je geeft, een aangename begroeting en een goed humeur.  Vergeet niet je partner te kussen voor je de dag instapt, want ook kussen helpt je gelukkiger te worden.

2. Noem jezelf een optimist

Noem jezelf een optimist en je zal je er al snel één voelen.  Leg de lat hoog genoeg.  Realisten worden al snel pessimisten die het nog niet aan zichzelf toegeven.  Probeer dan ook geen realist te worden.  Iemand die zichzelf een optimist noemt, kan alleen maar gelukkiger, gezonder en succesvoller worden.

3. Verander "moeten" in "willen".

Pas je taalgebruik aan.  Je moet immers niet naar de supermarkt.  Je wil inkopen doen, zodat je vanavond lekker kan koken voor je gezin.  Als je moeten verandert door willen, krijg je een ander, positief gevoel bij je dagelijkse activiteiten.  Je leert negatieve gevoelens een positieve draai geven en je gaat je vanzelf goed voelen in wat je doet.

4. Verras je collega's

collega's kunnen je irriteren, je kan gaan roddelen of je kan er bewust voor kiezen het samenwerken aangenaam te maken.  Verras he collega's met een bloemetje of wat lekkers.  Doe het niet op hun verjaardag maar op een onverwacht moment, je zal merken dat het al snel alle dagen feest wordt op kantoor.

5. Maak nieuwe vrienden

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat mensen met een grote vriendengroep minder vaak ziek zijn en sneller herstellen na een operatie of ziekte.  Noteer op een blaadje wie je vriendinnen zijn.  Ben jij er altijd voor je vriendinnen?  Investeren in een vriendschap kan al door je vriendin even te bellen of een sms te sturen en te laten weten dat je aan haar denkt.

6. Omring je met lachende mensen

Als je omringd wordt door zeurende en klagende mensen, kom je zelf al snel in een negatieve spiraal terecht.  Ga op zoek naar mensen met positieve energie.  Lachende mensen geven je een goed gevoel.  Probeer elk jaar enkele nieuwe vrienden te maken.  Tijd maken om nieuwe mensen te leren kennen is ook tijd maken voor jezelf.  Wacht niet op de ander, maar stap op mensen toe die positieve energie met zich meedragen.

7. Geef je dag een doel

Plan.  Structureer.  Geeft je dag een doel dat je ook bereiken kan, zodat je succes kan oogsten.  Succes maakt gelukkig, maar je moet er wel bij stilstaan.  Wees tevreden met wat je kan en beloon jezelf voor je successen.  Maak een lijstje van dingen die je wil leren in het nieuwe jaar.

8.Word vrijwilliger

Het is alombekend dat mensen die iets doen voor een ander gelukkiger zijn.  In vrijwilligerswerk kan je nieuwe talenten ontplooien en dat uitproberen waar je in je werk de kans niet toe krijgt.  Je leert nieuwe mensen kennen en wordt gewaardeerd voor de hulp die je geeft. Geen wonder dat een mens zich daar goed door gaat voelen.

9. Maak het beste van vandaag

Leef in het nu.  Schrijf elke dag drie dingen neer die de moeite waard waren vandaag.  Weet je er maar twee?  Bel dan vanavond nog iemand op, bezoek een vriendin .  Na een jaar heb je een lijst van meer dan 1000 dingen die het leven de moeite waard maken.  Bewaar je lijstje voor minder leuke tijden.  Zo vergeet je niet hoe eenvoudig het kan zijn om gelukkig te zijn.

10. Ontdek waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt

Vrijheid is voor ons vanzelfsprekend.   We klagen over wat we niet hebben en hebben het moeilijk tevreden te zijn met de vrijheid en de rijkheid waar we hier zo van mogen genieten.  Als het gras dan toch groener is op een andere plaats in de wereld, verhuis.  Als je ervoor kiest om hier te blijven wonen, geniet dan.  Je hebt tenslotte de keuze.

gedicht20

06:15 Gepost door Sabine in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

optimisme is een mooi gegeven ... en zij die het steeds kunnen zijn bezitten een enorme kracht. Maar ik persoonlijk vind dat de wereld om je heen het je vaak moeilijk kan maken. En waarom vraag ik me dan af. Maar wie ben ik hé ;-)

Lieve groetjes

Gepost door: ann . | 30-03-09

zwart en wit in evenwicht ik kende ze al.. die regels voor optimisme.. gelukkig kan ik ook pessimist zijn zodat ik waardeer dat ik een halfvolglas denker ben...

fijne dag vandaag Sabine...de zon schijnt:)

Gepost door: frieke | 30-03-09

DAG SABINE ALS IK HET GOED VOOR HEB, BEN JIJ OOK GOED OP WEG OM OPTIMIST TE WORDEN HE. JE BENT AL WAT HEEL VERANDERD DE LAATSTE TIJD.JE FLEURT TERUG OP, EN DAT IS HET GOEDE AAN JOU.JE BENT EEN DOORZETTER HE. MAAR DAT LAAT NIET VAN TOCH NOG EENS EEN ZWARTE KIJK TE HEBBEN OP SOMMIGE DAGEN...EN EEN DING DOE IK AL SINDS EEN VIJFTAL JAAR, DAT IS VRIJWILLIGERSWERK IN HET R.V.T. DAAR HEB IK GEEN TIJD OM NEGATIEF TE DENKEN. IK BEN ER ERG OPTIMIST DAAR EN IK HOU ERVAN..NOG EEN FIJNE MAANDNAMIDD. VERDER.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 30-03-09

hmmmm als we dit lezen "denken"we dat ons vrouwtje een optimist is maar langs de andere kant is ze ook vaak boos én heeft ze een zuchtdiploma voor als wij wéér eens kuren uitsteken. Dus tja ...

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 30-03-09

Hier staan interessante tips tussen die ik eens zal uitproberen..

Gepost door: Annick | 30-03-09

Heel tof om te lezen. We moeten inderdaad ons best doen om zelfs uit de negatieve dingen die ons overkomen, het mooie te zien. Ook al is dat soms (of zelfs vaak) niet gemakkelijk ...

Dikke knuffel !

Gepost door: Mamapippa | 30-03-09

hey Sabine jij bent een optimist Sabine en je straalt het uit,het zijn hier heel goei tips die je ons geeft.maar veeel tips pas ik toch toe hoor liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 31-03-09

Goeie morgen soulmate Positief zijn is een mooie deugd! Maar soms zijn er dingen die ons wat minder positief stemmen!
En dan is het volgens mij een kwestie om een beetje te relativeren, de juiste keuzes te maken en toch te proberen genieten van mooie, kleine dingen!
Genieten van het zonnetje moet toch voor velen een optimistische gedachte zijn!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 01-04-09

hey Sabine geniet van het zonnetje hé Sabine en nog een fijne woensdag liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 01-04-09

gewoon genieten van de kleine dingen van het leven dan is het optimisme reeds heel dicht bij je

Gepost door: merel | 01-04-09

Leuk, leuk, leuk dit optimistisch blogje!!!!
En met dit zonnetje is het eens zo makkelijk om optimistisch te zijn!

Geniet ervan

liefs
Wenneke

Gepost door: wenneke | 01-04-09

De commentaren zijn gesloten.