30-10-08

eventjes een update

Ik heb gisteren weer een goed gesprek gehad met de psychologe, ze liet vooral mij weer praten, af en toe stelde zij vragen.  Het eerst wat ze vroeg was hoe ik me voelde, ik zei dat ik me momenteel redelijk voelde maar dat ik dinsdag me een hele dag hondsellendig had gevoeld, ze vroeg wat er gebeurd was, ik heb verteld dat ik maandagavond naar de pl chirurg was geweest en dat er waarschijnlijk nog operaties zouden volgen, wel onder plaatselijke verdoving , maar toch !!!  De psychologe vroeg me exact te omschrijven hoe ik me toen voelde toen hij dat zei.  En dat was wel moeilijk om daarover te praten, werd echt even emotioneel, ik zei dat ik letterlijk naar adem moest happen, en dat ik echt zo'n gevoel had : nee stop dat wil ik niet, ik kan dat niet meer aan.  En hoe voel je je vandaag zei ze, ik zei : beter, ik relativeer weer meer, ik heb nu zoiets van als er nog operaties volgen dan is dat maar zo, maar voorlopig niet.  Je moet dat zeker dit jaar niet meer laten doen zei de psychologe, ik zei : nee doe ik ook niet, dat kan ik niet aan, ja ik zie het zegt ze, je reageert vrij heftig .
 
De psychologe vraagt of ik veel steun heb in mijn omgeving, van familie en zo, ik zeg : te weinig eigenlijk, mensen vragen wel hoe het gaat en als ik antwoord : redelijk met ups en downs antwoorden zij : maar je ziet er toch goed uit en dan zwijg ik.  Je wordt echt afgeblokt door sommige mensen zegt de psychologe, mensen weten dikwijls niet wat zeggen en weten niet hoe ze ermee moeten omgaan.  Ik vertel haar dat ik een paar héél lieve vriendinnen heb waar ik alles aan kwijt kan en dat ik ook een héél lieve kinisiste heb waar het ongelooflijk goed mee klikt.  Dat is héél fijn zegt ze, ook vertel ik dat ik met ons ma goed kan praten, over mijn spierpijnen en zo.  De psychologe vroeg of ik met Jaak over mijn gevoelens kon praten, ik zeg : ja en nee.  Wat bedoel je vraagt ze !!! Ik zeg dat ik dikwijls zeg dat ik spierpijnen heb of dat ik me niet goed voel, maar Jaak antwoord daar niet zoveel op.  Ofwel zegt hij : ja dat is wel vervelend, of hoe komt het, en dan even erna begint hij over iets anders.  Hij blokt ook direct alles af zegt de psychologe, hij praat duidelijk niet graag over emoties.  Maar zeg jij wel eens dat je bv bang bent of zo, praat je echt over hoe jij je voelt.  Ik zeg : nee eigenlijk niet, ik heb wel eens gezegd tegen hem dat ik bang ben om terug te hervallen of dat ik me soms helemaal niet goed voel.  Wees blij dat je er nog bent zegt Jaak dan, de psychologe moet ermee lachen.  Hij blokt duidelijk alles af zegt ze, om er niet teveel over te hoeven praten.  Je zou meer moeten proberen met hem te praten, duidelijk aangeven hoe je je voelt, niet alleen over je spierpijnen praten maar ook over je angsten !!!
 
Je hebt duidelijk moeite om over jezelf te praten zegt de psycologe.  Dat raakt me enorm als ze dat zegt, heb altijd gedacht dat het aan Jaak lag dat we zo slecht konden praten soms maar nu is het me duidelijk dat het ook voor een deel mijn schuld is, ik stop mijn emoties weg, ik eet ze op, net als ons ma.  Héél confronterend nu ik dat ineens zo besef.  Ik hou me altijd maar sterk, ga altijd maar door, praat niet over hoe ik me echt voel.  Heb mijn emoties altijd maar weggestopt, heb me altijd vrolijk gehouden naar de buitenwereld toe, ze vinden me ook altijd enorm sterk en positief, heb nooit gezegd hoe ik me werkelijk voel , ook niet naar Jaak toe en dat is verkeerd van me.
 
De psychologe zegt dat mijn verwerkingsproces ook in golven verloopt en dat vindt ze wel goed.  Ik vraag wat ze bedoelt.  Ja zegt ze, er zijn er die in een dip zitten en daar héél lang in blijven zitten, die blijven op 1 lijn zitten.  Jij zit de ene dag in een dip en de andere dag voel je je ineens weer beter, gaat echt op en af bij jou, je trekt je zelf altijd weer uit, nee zeg ik  dat doe ik niet alleen, mijn vriendinnen en mijn kinisiste trekken me eruit, ik kan dat alleen niet.  Ze vindt dat ik goed bezig ben, ik moet zo doordoen, en gewoon die bloesems blijven innemen want ze beginnen te werken,  Ik vertel dat die van de bloesems zei dat ik enorm zwaar gevoel rond mijn hart heb, dat is ook zo zegt de psychologe. Ze zegt ook dat sedinal druppels goed is om eens goed door te slapen en rescue is goed voor als er plots iets gebeurt of bij examenstress.  Ik moest ook die celzouten eens proberen voor mijn spierpijnen en vermoeidheid, kon zeker geen kwaad, maar ik moest zeker doorgaan met die bloesems, dat sterkt mentaal enorm aan zei ze.
 
Toen ik naar buiten ging zei ik dat ik de vorige keer met bibberende knieën naar buiten ging en dat ik héél koud had.  Ja zegt ze, je hebt ook een uur over jezelf gepraat, dat maakt veel emoties in je los.  Heb je dat nu weer vraagt ze, ik zeg : minder.  Maar toen ik naar buiten ging en naar mijne auto liep begon ik ineens weer te bibberen, héél raar eigenlijk.  Ik heb een enorm zwaar gevoel rond mijn hart, een zware steen, en nu is dat aan het afbrokkelen, zij brokkelt stukje per stukje af, héél confronterend en emotioneel, ik voel me al wat lichter nu, die steen is in duizend stukjes gebrokkeld.  Ze maakt enorm veel bij me los.  Het doet me enorm goed : het praten bij de psychologe, het innemen van die bloesemdruppels.  Ik ben enorm blij dat ik die stap uiteindelijk heb gezet en dat het zo goed klikt met haar.  Je hebt nog een lange weg te gaan zei de psychologe, ook omdat je die hormoontherapie nog 3 jaar moet nemen, dat blokt enorm af, maar je bent in elk geval goed bezig.
 
Nu moet ik eind november teruggaan, ze heeft nu 3 weken verlof. 
 
Mijn spierpijnen zijn een stuk beter, heb een kinisiste met gouden handen  !!! Ze is ook als een soort therapeute voor mij.
Het gaat voorzichtig de goede kant met me op, ik ben er nog lang niet, maar die dikke grote steen rond mijn hart is helemaal aan het verbrokkelen, ik voel me al lichter dankzij de psychologe, ze brengt veel in me naar boven.
Ik ga me nu rusten, want ben behoorlijk moe vandaag en nog emotioneel van gisteren

13:09 Gepost door Sabine in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Dag Sabine Het is duidelijk dat je psychologe haar vak kent. Ze helpt je duidelijk. Ook de bachbloesems zullen hun werk op termijn wel doen. Zoals je psychologe zegt, is praten enorm belangrijk. Het is ook zo dat veel mensen niet weten heo ze ermee moeten omgaan. Het is weinig mensen gegeven om over die dingen te praten. Volhouden hé? Het gaat duidelijk de goede kant uit. Met kleine stukjes maar je komt er wel!
Ik wens je een fijne donderdag toe!
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 30-10-08

Over je gevoelens praten is helemaal niet gemakkelijk. Je moet jezelf dan heel kwetsbaar opstellen en je bent dan bang dat je in een nog diepere put gaat belanden. Maar praten erover is denk ik wel nodig om alles wat je hebt meegemaakt te kunnen verwerken. Samen, met de hulp van de psychologe, zal het stilletjesaan wel stapje voor stapje beter gaan. Laat die steen om je hart maar voorzichtig afbrokkelen !
Dikke knuffels !

Gepost door: Mamapippa | 30-10-08

wow, dat is toch hartstikke goed nieuws !!!
Het valt ook niet mee om over je ziek zijn en je angst te praten. Mijn ex kon dat ook niet. Die zei altijd maar dat ik blij moest zijn dat het zo goed gaat. Dat ben ik ook wel maar toch...zijn er beperkingen en dat valt dan gewoon niet mee.
Het is ook zo fijn dat je een goede therapeute hebt, dat scheelt zoveel. Hopelijk lukt het je nu om stapje voor stapje ook beter met je partner kunt praten hierover want dat ik toch wel heel belangrijk hé...
Heel veel succes met de therapie,
doeg

Gepost door: Anita | 30-10-08

helpen om die rugzak te dragen !!! Hallo Sabine,
Je merkt dat je bij een goede psychologe bent terecht gekomen !!! Jij voelt je er goed bij en dat is al een groot + punt ! Dat het nog enige tijd zal vergen dat had je wel kunnen denken he meid? Nu het is goed dat je zelf beseft dat het probleem niet alleen bij Jaak ligt maar ook voor een stukje bij jou ! Maar dan denk ik ook altijd ... Een man reageerd daar meestal anders tegenover ! Het is niet aan elke man gegeven om over zijn gevoelens te praten laat staan over die van jou !!! Jij moet ook leren om over je gevoelens te praten . Het doet me goed te lezen dat je voelt dat die steen aan het afbrokkelen is ! Dat zal voor jou al een hele opluchting zijn.
Bedenk dat je leven in een rugzak zit !!! Laat ons en de mensen om je heen , je helpen om die rugzak mee te helpen dragen !!!
Samen kunnen wij je helpen die rugzal wat lichter te maken zodat het voor jou dragelijker is in het leven!

Je bent heel goed bezig meid !!!
Lieve groeten An

Gepost door: An | 31-10-08

muurtjes... laat die muurtjes rondom je hart maar afbrokkelen meid! met de hulp en steun van je psychologe kom je er wel...
en niet vergeten dat mannen anders in elkaar zitten dan vrouwen... mannen en praten (zeker over gevoelens), da's niet altijd simpel hé, zeker niet als je je zelf meestal (te) sterk houdt hé!
succes verder, je doet dat goed!
tricky

Gepost door: tricky | 31-10-08

goeie avond sabine WAT BEN IK BLIJ TE VERNEMEN DAT JE IN GOEDE HANDEN ZIT. JE ZULT JE HERPAKKEN, IK VOEL DAT. EN JA HET IS VERSCHRIKKELIJK MOEILIJK OM MET JE MAN OVER JE GEVOELENS TE PRATEN. IK KROP DIE OOK ALTIJD OP. MAAR DAN......ONTPLOFT DE BOM WEL EENS. DOE ZO VERDER SABINE....IK BLIJF JE VOLGEN.
NOG EEN FIJNE AVOND EN HET GA JE GOED..
LIEVE GRTJS. ANNY

Gepost door: anny | 31-10-08

blij dat het de goede kant opgaat

Gepost door: witch | 01-11-08

Blij dat het de goede richting uitgaat .
Nog een leuke dag en verzorg je goed .
We komen je ook nog een dikke knuffel geven .
Doeiiiiiiii
Roef & Oika .

Gepost door: Roef en Oika | 01-11-08

HALLO SABINE GENIET MAAR VAN JE RUST, WIJ HOREN JE WEL ALS HET BETER GAAT. NOG EEN FIJNE ZONDAG.

LIEVE GRTJS. ANNY

Gepost door: anny | 02-11-08

Dag Sabine! Het is ondertussen zondagavond. De herfstvakantie zit er bijna op en ik mag morgen terug naar school. Er zal dus weer minder tijd zijn om te bloggen en blogjes te bezoeken. Jammer, want ik vertoef écht wel graag in blogland! Ik wens je alvast een héle fijne maandag en tot gauw!
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 02-11-08

Je doet dat goed!

Lieve knuffel
Wenneke

Gepost door: Wenneke | 03-11-08

dinsdag Goede morgen Sabine,

Ik kom je een aangename dinsdag wensen
Lieve groeten An

Gepost door: An | 04-11-08

De commentaren zijn gesloten.